- Details
- Created on Wednesday, 02 January 2013 12:30
- Published on Wednesday, 02 January 2013 12:30
Projekt „Lepsza Edukacja Kluczem do Sukcesu”jest realizowany przez Stowarzyszenie Rozwoju Społeczno – Gospodarczego „Wiedza” z siedzibą w Warszawie, ul. Żelazna 67/18, w partnerstwie z Miastem Siedlce, Skwer Niepodległości 2, 08-110 Siedlce oraz Landvolkbildung Thuringen e.V., Alfred Hess str.08, 99094 Erfurt w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet IX Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, Działanie 9.2. Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego.
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego na podstawie umowy nr UDA-POKL.09.02.00-14-002/12-00 zawartej z Mazowiecką Jednostką Wdrażania Programów Unijnych w Warszawie.
Celem głównym Projektu jest podniesienie jakości kształcenia zawodowego i umocnienie praktycznych umiejętności zawodowych uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich z Technikum Nr 3 przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 z Oddziałami Integracyjnymi im. Stanisława Staszica w Siedlcach.
Okres trwania projektu: 01.01.2013 – 31.12.2014
W projekcie weźmie udział 60 uczniów, po 30 uczniów w roku 2013 i 2014.
Uczniowie uczestniczący w projekcie wezmą udział w:
· Warsztatach z mistrzami kuchni – praktyczna nauka gotowania prowadzona przez renomowanych szefów kuchni
ü Dziczyzna (8 godzin dydaktycznych)
ü Ryby (8 godzin dydaktycznych)
ü Drób (8 godzin dydaktycznych)
ü Owoce morza (8 godzin dydaktycznych)
· Profesjonalnych, certyfikowanych kursach
ü Carvingu (9 godzin dydaktycznych)
ü Barmański (32 godziny dydaktyczne)
· 2 dniowej wizycie studyjnej w okolicach Gdańska podczas której:
ü zapoznają się z funkcjonowaniem renomowanych obiektów hotelarsko-gastronomicznych (nocleg w jednym z nich)
ü wezmą udział w profesjonalnym szkoleniu w Akademii Kulinarnej w Gdańsku
· Konwersacjach z języka obcego (niemiecki lub angielski)
· Zajęciach z Doradcą Zawodowym
· Kursach na platformie e-lerningowej (tematyka: Hotelarstwo, Gastronomia, Język Obcy Uzawodowiony)
· 80% uczniów uczestniczących w projekcie (po 24 osoby w 2013 i 2014 roku) pojedzie na 10 dniowe praktyki w renomowanych hotelach w Niemczech!!!
|